top of page
Moodboard_Office-Refurbishment.jpg

ZST-CARE METHODE VOOR

POST-CORONA WERKPLEKKEN

In 2020 lagen de meeste kantoorontwerpprojecten stil vanwege onzekerheden met betrekking tot COVID-19. COVID-19 laat zien dat thuiswerken is mogelijk waardoor de meeste bedrijven besluiten om medewerkers de helft van de week permanent thuis te laten werken. Dit resulteert in een kleiner kantoorgebouw, wat vragen doet rijzen over wat het kantoorgebouw zou moeten faciliteren. Thuiswerken gaat best goed, maar de meesten van ons hebben ook ervaren dat het moeilijk is om je verbonden te voelen en dat het misschien saai is om maandenlang de hele dag thuis te werken. Hoe zorg je ervoor dat je een maximale prestatie haalt uit het thuiskantoor? En wat te doen met het kantoorgebouw zelf?

ZTS-CARE-algemeen.png
ZTS-CARE-algemeen.png
ZTS-CARE-algemeen.png
Heatmap-03.png

ALGEMENE INTRODUCTIE

Er zijn drie grote aandachtsthema's als het gaat om hedendaagse werkplekken. Als u de juiste beslissingen wilt nemen als het gaat om de prestaties en betrokkenheid van medewerkers, moet u bij het nemen van beslissingen over het kantoor rekening houden met deze drie thema's: Zitten, Stress en Tevredenheid.

ZST-CARE-bananas.png

NATUURLIJKE ORGANISATIE VAN

STILTE & SOCIALE INTERACTIE

 

Onze werkwijze voor werkplekadvies is slim met het inrichten van ingangen en doodlopende wegen, waar gedeelde voorzieningen en de kantine te plaatsen. Met deze methode kunnen we orkestreren hoe waarschijnlijk het is dat mensen elkaar ontmoeten en waar je je kunt terugtrekken voor geconcentreerd werken.

Heatmap.png

Allereerst moet een bedrijf beslissen of men wil dat medewerkers tevreden zijn. Als het antwoord 'ja' is, dan is het de moeite waard om dit artikel verder te lezen. Bij twijfel: gelukkige werknemers presteren 37% beter en verkopen 31% meer in vergelijking met bedrijven met ontevreden werknemers (2015). Dit klinkt onwerkelijk, maar het is logisch. Eén aspect is dat gelukkige werknemers minder snel uitvallen, zoals bij ziekteverzuim, verloop, burn-out of vergeldingsgedrag, waardoor ze meer presteren en verkopen. Voor het geval een werkgever geluk niet nastreeft, zou de samenleving moeten willen dat mensen gelukkig zijn, aangezien geluk ook een positieve invloed heeft op de algemene gezondheid (2015).

Z: ZITTEN

Zitten is een enorme veroorzaaker van een onnatuurlijke dood in de moderne samenleving. Hoewel de wetenschap dacht dat veel moderne ziekten voornamelijk verband hielden met roken, alcohol en slechte consumptie, vonden wetenschappers nieuw bewijs dat 'zitten' ensich ook een grote invloed heeft op ziekte. Mensen die minder dan 30 minuten per dag bewegen, hebben een kans van 49% om te overlijden aan een onnatuurlijke dood (2012), hebben 112% meer kans om diabetes type 2 te krijgen, 147% meer kans op een hart- en vaatziekte en 90% meer kans om eraan te overlijden (2012).

EndOfSitting.jpg

Je hebt een sedentaire levensstijl als je minder dan 30 minuten per dag beweegt, minder dan 5 keer per week. Met een kantoorbaan zit men waarschijnlijk 11,3 uur per dag (2013). Dit omvat ook de tijd die u voor en na werktijd zit. De tijd die men zit als men reist, ontbijt en dineert en wanneer men thuis tv kijkt. Als u naar kantoor gaat, kunt u uw lichaamsbeweging halen door met de fiets naar het werk te gaan. Maar als u vanuit huis werkt, is de kans nog kleiner dat u uw 30 minuten beweging krijgt.

Behalve een verhoogde kans op ziekte op de lange termijn heeft zitten ook een kortetermijneffect. Als mensen lang zitten, krijgt hun kraakbeen minder voeding: de kans op artrose wordt groter. Het gebruik van een bureaustoel met rugleuning zorgt er ook voor dat uw onderrug minder van uw gewicht draagt, waardoor de kracht van uw core afneemt. Emotioneel gezien versterkt langdurig zitten negatieve gevoelens, terwijl spieractiviteit de productie van endorfine activeert en volledige lichaamsactiviteit door de hersenen als emotioneel gelukkig wordt ervaren (2013).

emotionbodies.jpg

S: STRESS

Er zijn veel berekeningen gedaan om de kosten van werkgerelateerde stress te duiden. In 2018 berekende TNO dat het stressgerelateerde ziekteverzuim Nederlandse bedrijven 2,8 miljard euro kost per jaar (TNO, 2018). In de Europese Unie bedroegen de kosten van werkgerelateerde depressie alleen al meer dan 617 miljard euro (EU, 2014). Deze kosten worden gedeeld door ziekteverzuim (272 miljard EUR), productiviteitsverlies (242 miljard EUR), gezondheidszorg (63 miljard EUR) en welzijn (39 miljard EUR). Werkgerelateerde stress wordt veroorzaakt wanneer men een grote verwachting ervaart om te presteren en het gevoel heeft weinig controle  te hebben om aan die verwachting te voldoen. Het vermogen bieden om taken uit te voeren en realistisch te zijn over de resultaten is de belangrijkste leiderschapsvaardigheid om werkstress te verminderen. Maar er zijn ook andere stressoren.

Mensen die op het werk voornamelijk computers en telefoons gebruiken om te communiceren, hebben twee keer zoveel kans om ziek te worden van stress (TNO, 2018). Het is belangrijk dat wanneer u gedeeltelijk vanuit huis gaat werken, mensen het gebruik van videogesprekken, e-mails en telefoons tot een minimum beperken.

Beweging vergroot de weerbaarheid tegen stress. Als mensen een actieve levensstijl hebben, trainen ze hun lichaam om met stress om te gaan. Mensen met een actieve levensstijl kan men dezelfde hoeveelheid stress ervaren, maar in staat zijn om sneller terug te komen in een niet-stressvolle gemoedstoestand.

Screenshot 2021-01-02 at 14.31.21.png

Bewustwording van stress vergroot uw veerkracht om er beter mee om te gaan. Als mensen weten wat ze voelen als ze gestrest zijn en wat stress bij hen veroorzaakt, herstellen ze sneller als ze stress ervaren. Inzicht geven in stress en de workflow aanpassen is een grote belofte voor stressvermindering op het werk (appliedmotions.com).

S3: TEVREDENHEID


In 2018 publiceerden neurowetenschappers Reeve en Lee een artikel over psychologische basisbehoeften. Ze beschrijven autonomie, relaties (of verwantschap) en competentie als de drie elementen die in iemands leven aanwezig moeten zijn om welzijn te ervaren en tevreden te kunnen zijn (2018). Hoe ziet een kantoor eruit als je het ontwerpt op basis van deze drie pijlers?

C: COMPETENTIE

Mensen voelen zich competent als er behoefte is aan hun expertise. Mensen dagen zichzelf graag uit, leren nieuwe vaardigheden en adviseren anderen over thema's die ze beheersen. Tijdens de lockdown maakt het thuiswerken het moeilijker om je geïnspireerd te doen voelen wegens het gebrek aan spontane interacties met collega's, collega's of leveranciers. Co-werkplekken, digitale communicatie en kantoren kunnen worden ontworpen om een appèl te doen op de competenties van mensen.

A: AUTONOMIE

Autonomie op het werk is het vermogen om eigen beslissingen te nemen. Afhankelijk van het type bedrijf waarvoor je werkt, kan autonomie op verschillende manieren worden ervaren. Mensen die werken voor bedrijven waar meer dan 100 werknemers werken en die zelf geen deel uitmaken van het managementteam, ervaren mogelijk minder autonomie op het werk in vergelijking met mensen die voor startups of kleine bedrijven werken. Voor grotere werknemersbedrijven kan autonomie geboden worden door werknemers zelf te laten beslissen waar ze werken.

R: RELATIES

Het laatste element dat een persoon nodig heeft om zich tevreden te voelen, is verbondenheid. Een persoon moet zich onderdeel voelen van een grotere gemeenschap. Werk heeft de mogelijkheid om mensen dit gevoel te geven. Het thuiskantoor is goed voor mensen die bij hun gezin wonen. Thuiswerken vergroot de privé-relaties. Maar het thuiskantoor biedt geen verbondenheid met collega's. Fysiek collega's op het werk te ontmoeten is essentieel, vooral voor alleenstaanden en starters die nog geen tijd hebben gehad om een ​​relatie met het bedrijf op te bouwen. Voor het merendeel van de medewerkers zal een fysieke werkruimte de tevredenheid doen vergroten.

E: ENRICHMENT

In 1949 ontdekte Hebb met medicijnexperimenten op muizen dat de fysieke ruimte waarin ze zich tijdens de tests bevinden een vertekening in de testresultaten veroorzaakte. Tijdens het experiment werd één groep muizen in een gewone hamsterkooi geplaatst met meerdere verdiepingen, zaagsel, een loopband, wat touwen en buizen (verrijkte kooi) terwijl normaliter onderzoeksmuizen in kale lade-achtige kooien werden geplaatst (prikkelarme kooi).

muizenafbeelding.png

De muizen in de verrijkte kooi werden 1,5 keer ouder, hadden een hogere veerkracht, er werden minder muizen ziek. Als muizen ziek werden in de verrijkte kooi, herstelden ze sneller in vergelijking met muizen uit dezelfde medicijngroep die in de prikkelarme kooien leefden. De muizen werden gezonder in de verrijkte kooi omdat ze hun hersenen op verschillende manieren stimuleerden, waardoor ze meer neuropaden kregen en actievere hersengebieden.

De vijf informatiepaden die nodig zijn in een verrijkte omgeving zijn de informatiesystemen die het menselijk lichaam heeft ontwikkeld om een omgeving waar te nemen. Namelijk:

EnrichedEnvironments_elements-NL.jpg

1. Visueel - alle informatie die je helpt om je te oriënteren en om een mindmap te maken. Tevens het zien van niet-inclusieve bewegingen. Niet-inclusieve bewegingen zijn bewegende elementen waarvoor uw activering niet nodig is, die zich herhalend bewegen, steeds veranderen en voorspelbaar zijn. Voorbeelden zijn het zien van wolken, bladeren van een boom die in de wind bewegen, mensen op straat zien lopen, een kampvuur zien branden en zo voort.

2. Motor - alle informatie die je via je spieren ontvangt. Bewegingen maar ook balanceren, zwaartekracht en het dragen van gewicht op je lichaam.

3. Somatosensorisch - alles wat je met je huid voelt zoals temperatuur, vochtigheid, licht, druk, texturen en ook wat je chemisch detecteert, zoals geuren en smaken.

4. Cognitie - alle informatie die nodig is in leerprocessen en momenten rondom besluitvorming. Zoals het lezen van lichaamstaal, zich uitgedaagd voelen, vaardigheden ontwikkelen en een muziekinstrument bespelen.

5. Circadiane ritmes - synchronisatie van uw activiteiten met uw persoonlijke bioritmes. Er zijn tot op heden drie bioritmen ontdekt: licht, voeding en sociale interactie. Alle drie hebben ze een biologische klok.

Omgevingsverrijking is ook van toepassing op mensen. Opgesloten zitten in de gevangenis kan uw IQ na 3 maanden verlagen en omgevingsverrijking (EE) wordt reeds toegepast voor Alzheimerpatiënten en mensen die aan de ziekte van Huntington lijden. Tijdens lange en strikte lock-downs hebben velen van ons ervaren wat het met onze stemming doet als we weinig prikkels hebben en weinig verschillende omgevingen ervaren. Dit is een extreme ervaring van de invloed die een prikkelarme omgeving op ons heeft. Enrichers deed in 2017 een experiment voor NS door te vergelijken welke invloed actief zitten heeft op de stemming van reizigers. We zagen dat mensen die actief op bewegende kussens zaten een aanzienlijke toename van positieve emoties kregen.

bottom of page