top of page

N E O H Y G I E N E

Hoe nieuwe inzichten in hygiëne met de wereldwijde uitbraak van het coronavirus de inrichting van openbare ruimtes in de 21e eeuw zullen veranderen.

 

Het Covid-19-virus veroorzaakt een wereldwijde economische crisis die groter is dan welke crisis dan ook die we sinds de Tweede Wereldoorlog hebben gezien. De schade is zo groot dat het businesscases zal veranderen als het gaat om de inrichting van de openbare ruimte. Er zullen grote vragen rijzen over hoe een toekomstige pandemie kan worden voorkomen. Nieuwe inzichten in hygiëne creëren kansen om opnieuw na te denken over hoe we omgaan met onze openbare ruimtes.

KAN DIT NIET AANRAKEN

We leren nu dat het virus zich niet uitsluitend via direct menselijk contact, niezen of hoesten verspreidt, het overleeft ook op kunststoffen en metalen. In 1982 publiceerde Oxford een onderzoek dat aantoont dat een influenza A- of B-virus 24 tot 48 uur in leven blijft op een glad, stevig oppervlak. Nadat je een besmet oppervlak hebt aangeraakt, blijft het virus 5 minuten in leven op je handen (Bean, 1982). Als je binnen die tijd je gezicht aanraakt, kun je jezelf besmetten.

 

Het contact dat we hebben met onze omgeving kan bijdragen aan de verspreiding van een virus. Dit inzicht is een groot knelpunt voor zowel de volksgezondheid als de economie. Om verspreiding te verminderen, moeten we de openbare ruimte opnieuw inrichten - op een manier die we kunnen gebruiken zonder onze handen te gebruiken.

Bron: Overleving van griepvirussen op omgevingsoppervlakken. B. Bean, Journal of Infectious Diseases, Vol. 146(1), 47-51, 1982

LICHAAM VERVANGT HANDEN

Neo Hygiene is niet alleen het vergroten van de hygiëne. Het gaat ook om het benutten van nieuwe ontwerpopgaven die daarbij horen als een kans om de kwaliteit van leven te verhogen. Een doemscenario voor hoe we gaan omgaan met de inrichting van de openbare ruimte zou zijn wanneer openbare ruimten musea worden met overal de bordjes 'niet aanraken'. Voor nieuwe productinteracties is het belangrijk dat we niet alleen kijken naar het voorkomen van aanraking, maar juist naar creatieve alternatieven voor aanraking.

 

Met de huidige lockdowns over de hele wereld, worden we geconfronteerd met hoe beperkend het kan zijn om een samenleving te hebben die niet is voorbereid op een pandemie. Neo Hygiene gaat over het creëren van voorwaarden om vrij in het openbaar te bewegen en zo de hygiëne te vergroten. We gaan snel van het ontwerpen van ruimtes op basis van handmatige aanraking naar lichamelijke aanraking. Het ontwerp van de openbare ruimte zorgt ervoor dat we onze ellebogen, schouders, benen en voeten gebruiken bij interactie met onze omgeving.

StatusQuo.png

Status-quo: Knoppen en handgrepen ontworpen om door onze handen te worden gebruikt

NeoHygiene.png

Neo-hygiëne: openbare ruimtes zijn ontworpen om met alles behalve onze handen te worden gebruikt

Video van Enrichers met de volgende ontwerpconcepten:
1. Leun op mij verkeerslichtknop
2. Pincode pincode danszaal
3. Bewegingsdetectie met geautomatiseerde deuren en gordijn
4. Geautomatiseerd UV-licht reinigt goederenoverdrachten

Muziek: Delta 5 - Bemoei je met je eigen zaken

LeanOnMe-trafficlight copy.jpg

SCHOUDER KNOPEN

Als het gaat om het verhogen van de gebruikerstevredenheid, is het belangrijk om milieuverrijking mogelijk te maken. Een belangrijke verandering van Neo Hygiene is het verkennen van product- en ruimtelijk ontwerp op basis van niet-manuele interacties. Toch hebben mensen een biologische behoefte om dingen aan te raken. Wanneer we plaatsen ontwerpen die niet kunnen worden aangeraakt, is het belangrijk om 'aanraking' (somatosensorisch) te vervangen  met een ander verrijkend element.

 

Beweging (motoriek) is zo'n element. Door knoppen te ontwerpen die met lichaamsbewegingen kunnen worden bediend, blijven we de biologische bewegingsbehoefte van mensen faciliteren. Bijvoorbeeld een verkeerslicht met een 'lean on me'-knop. Door met je schouders op de knop te leunen, kun je voorkomen dat je het oppervlak met je handen aanraakt voor het geval een virus de samenleving treft.

Ziggy Pictures & Govert Flint - Creatures With Creations & Their Segregation Of Joy (2014)

BEWEGINGSSENSOREN

Aan-uit-knoppen lijken gemakkelijk te vervangen door een lichamelijke interface. Maar wat gaan we doen met touchscreens en toetsenborden van automaten, ticketboxen en geldautomaten? Bewegingssensoren zijn beschikbaar om te typen zonder het toetsenbord aan te raken. Een voorbeeld is Leap Motion. De bewegingssensor leest de vingers en creëert een virtueel skelet om te begrijpen welke bewegingen de handen en vingers maken. De sensor begrijpt vrijwel welke knop je met welke vinger indrukt. Deze gebareninterfaces kunnen de standaard worden voor geldautomaten, verkoopautomaten en kaartautomaten. Het zal ons het gevoel geven dat we in de film Minority Report van Steven Spielbergs zijn, waarin Tom Cruise zijn computer bestuurt door zijn handen in de lucht te bewegen.

afdelingbeeld.nl_Maaike Poelen_NS-DDW_21

Scheve plekken in een trein. Ontworpen door Puur & Ruimte voor NS (2017)

LEUNEN IS HET NIEUWE 'HOLDING'

In plaats van je aan een paal vast te houden, zijn bussen, treinen en metro's ontworpen om jezelf te ondersteunen door tegen iets te leunen. Horizontale steunen en kussens kunnen drukke metrolijnen ondersteunen. Al zal het een ontwerpuitdaging zijn om horizontale spijlen op gangpaden te plaatsen. Hoe trek je bijvoorbeeld een steun uit een paal zonder je handen ervoor te gebruiken?

 

Een bijkomend voordeel van het hebben van steunpunten is dat de locaties van reizigers voorspelbaar zijn. In de meeste scenario's weten operators waar de gebruikers leunen en in welke richting hun gezicht kijkt. Bij een dreigend virus kunnen deze plekken worden voorzien van schermen om te voorkomen dat mensen gaan niezen of hoesten richting medeforensen.

Elephunk tafel van Alissa+Nienke met Enrichers (2016)

NEO-HYGINE VOOR SEMI-PRIVATE PLAATSEN

 

Het zit in onze natuur om onze handen te gebruiken. Onze handen zijn uitgerust met veel zenuwen, waardoor we met onze handen zeer nauwkeurige waarnemingen kunnen doen. Vanuit biologisch oogpunt zullen we de behoefte blijven voelen met onze handen. Wanneer er meer producten worden ontworpen om te worden gebruikt met andere lichaamsdelen in de openbare ruimte en in het vervoer, zal er meer aandacht gaan naar het ontwerpen van ervaringen voor de handen op semi-private plaatsen.

 

In de 20e eeuw werd het de norm om tegels te gebruiken in toiletten, badkamers en keukens. Een tegel is gemakkelijk schoon te maken en bevordert zo de hygiëne. In de tweede helft van de 20e eeuw werden plastic tafelbladen de norm in gedeelde ruimtes zoals scholen en kantoren. Tot nu toe beschouwen we een oppervlak als hygiënisch als we het gemakkelijk kunnen reinigen met een doek. Maar als je kijkt naar de tijd dat een virus op oppervlakken overleeft, overleeft het veel korter op poreuze materialen zoals katoen en papier. Een virus op een poreus materiaal blijft 15 minuten besmettelijk, vergeleken met 24 uur op een stevig, glad oppervlak (Bean, 1982).

 

Voor hotels, kantoren en woningen zullen we tijdens de Neo Hygiene ultraporeuze oppervlakken engineeren om een sensatie voor de vingers te zijn. Texturen die aanvoelen als bont kunnen hygiënischer worden dan onze huidige 'hygiënische' tegels. Tijdens de Neo Hygiene gaan we een nieuwe notie ontwikkelen over wat 'schone' materialen zijn.

NEO HYGINE WERKMODEL

Het onderzoek naar de Neo Hygiëne loopt nog. Na een breed scala aan publicaties te hebben gelezen, hebben we deze ontwerptool gemaakt om te begrijpen wat:  van invloed kunnen zijn met betrekking tot de pandemie en in welke richtingen oplossingen kunnen worden gevonden. Het onderstaande diagram is een werk in uitvoering en vereist verfijning. Laat het ons weten als u feedback heeft.

BRONNEN & SYMPTOMEN

Het schema is opgesplitst in twee delen: symptomen en bron. Aan de symptomenkant worden factoren genoemd die van belang zijn om de verspreiding van het virus te beperken. Aan de bronzijde worden de elementen genoemd die als bron een grote rol spelen.

HOSTS, OORZAKEN & OPLOSSINGEN

De binnenste ring bevat de gastheren van het virus. Gastheren van virussen zijn zelf microben, dieren en mensen. Virussen kunnen ook worden overgedragen door de lucht en oppervlakken. Verkeer kan worden gezien als een gastheer als iets dat het virus in een regio kan brengen. Oorzaken zijn categorieën van situaties die het risico op besmetting vergroten. Oplossingen zijn aanwijzingen die u kunt nemen om het risico op een uitbraak van een virus te verkleinen.

NeoHygiene-scheme copy.jpg

Neo Hygiene Working Model (in uitvoering) door Enrichers, april 2020

BRON

 

MICROBEN

 

Het Covid-19-virus is één microbe van de vele miljoenen die in wezens leven. Er zijn ook microben die ons beschermen tegen virussen. Als gastheer van alle soorten microben is het belangrijk dat we onze (persoonlijke) microbiële gemeenschappen divers en evenwichtig houden (Sommer, 2017). Onze weerbaarheid ten opzichte van een virus is mede afhankelijk van de ecologie ervan.

 

Met een afname van de biodiversiteit van dieren is er een verhoogd risico dat een hele soort wordt aangetast. Dit zou het hele ecosysteem zwakker en kwetsbaarder kunnen maken voor virussen. Een vaccinatie is een voorbeeld van het gecontroleerd toevoegen van een virus aan een ecosysteem om de weerbaarheid te vergroten.

 

Bron: Sommer, De veerkracht van de darmmicrobiota beïnvloedt gezondheid en ziekte , Nature Reviews Microbiology volume 15, pagina's 630-638 (2017)

DIEREN

 

Microben blijven vaak bij een soort en meestal is een virus niet schadelijk voor een bepaald dier. Een virus kan schadelijk worden wanneer het een nieuwe gastheer vindt. Virussen als SARS, Covid-19, HIV, Mexicaanse griep en Ebola bestonden al bij dieren voordat ze een mens als nieuwe gastheer vonden.

 

Wanneer dieren in situaties worden gebracht waarin hun lichaamsvloeistoffen kunnen uitwisselen met andere soorten, kan het uitbreken en een nieuwe gastheer vinden. Op plaatsen waar mensen wilde dieren slachten, is er een verhoogd risico voor mensen om in contact te komen met een nieuw virus. Niet alleen wilde dieren kunnen een gastheer zijn van een virus. Ook runderen kunnen besmet raken. Het vangen van dieren in hoge dichtheid verhoogt het risico dat een virus zich verspreidt. Ook in westerse landen met hoge hygiënenormen op boerderijen, komt het nog steeds voor dat een nieuw virus zich langs zijn vee verspreidt.

VERKEER

De kans dat een nieuw virus de samenleving binnendringt is zeer klein. Maar wanneer veel groepen mensen verbonden zijn in een wereldwijd netwerk, neemt de aannemelijkheid van een pandemie toe. Een ander neveneffect is dat luchtvervuiling, die vooral wordt veroorzaakt door industrie en verkeer, de longen verzwakt. Met Covid-19 had een deel van de mensen op de intensive care al lang last van ziektes veroorzaakt door luchtvervuiling. Een samenleving die wordt getroffen door luchtvervuiling is mogelijk minder bestand tegen een virus.

Als het gaat om handel en intercontinentale vluchten, kan beleid helpen voorkomen dat een virus zich naar andere landen verspreidt.

SYMPTOMEN

LUCHT

Een virus kan zich via de lucht verspreiden. Wanneer lichaamsvloeistoffen worden geproduceerd, kan lucht een medium zijn. Meestal gaat het om hoesten, maar ook uitwerpselen en braaksel kunnen hoge concentraties virussen bevatten. Met de uitbraak van SARS in Hong Kong raakte één hoogbouw besmet door een lek in de riolering (Hung, 2003). Bij cafés, kroegen en evenementen zou extra aandacht kunnen worden besteed aan toiletten, aangezien mensen daar ook kunnen overgeven als ze te veel alcohol binnenkrijgen. Er zijn artikelen die laten zien hoe ioniserende lucht de verspreiding van een virus kan beperken met lucht als medium (Estola, 1979). Ironisch genoeg wordt het apparaat om de lucht mee te ioniseren een 'Corona-ontlading' genoemd.

bronnen:

- De SARS-epidemie in Hong Kong: welke lessen hebben we?
geleerd? Lee Shiu Hung, JR Soc Med 2003; 96:374-378

- Timo Estola, The effect of air ionization on the airborne transmissie van experimentele Newcastle disease virusinfecties bij kippen, J. Hyg., Camb. (1979), 83, 59 59

MENSEN

Zodra een nieuw virus een menselijke gastheer heeft gevonden, kan het zich van mens op mens verspreiden. Persoonlijke hygiëne en de manier waarop we met elkaar omgaan, zijn factoren die aangeven hoe snel en hoe ver het zich verspreidt.

OPPERVLAKKEN

Een virus kan op een oppervlak in leven blijven. Meestal is dit geen bedreiging omdat het risico zeer laag is dat het virus besmettelijk bleef zodra het door uw handen wordt overgedragen. Maar op plaatsen waar veel verschillende mensen dezelfde oppervlakken vaak gebruiken, neemt dit risico toe. Afgezien van de eerder op deze pagina genoemde productinteracties, kan het aanraken van een oppervlak ook een gelegenheid zijn om de handen van mensen schoon te maken. Door het oppervlak te voorzien van een sterilisator, zou een deurkruk een hulpmiddel kunnen worden om de verspreiding van een virus te beperken in plaats van een oorzaak. UV-licht kan ook helpen om oppervlakken schoon te maken.

MEDIA & PERS

2020-04-14 Ontwerpgraafmachine

2020-04-28 Eén Vandaag

2020-05-20 De Groene Amsterdammer

2020-06-16 Pakhuis de Zwijger

2020-07-13 De Ingenieur

2020-07-14 BNR Nieuwsradio

2020-10-16 Trouw

2020-10-18 Mondo

2020-10-19 De NieuwsBV

2020-10-20 Eén Vandaag

2020-10-21 BNR Nieuwsradio

Screenshot 2020-11-09 at 02.23.39.png

RAPPORTEN

PROJECTEN

Pandemiebestendige stoplichtknop

Screenshot 2020-11-09 at 02.04.24.png
23-Het-subsidiehuis-Dutch-Design-Foundat
Logo-gemeente-eindhoven.jpg
bottom of page